Mumbar hangi yörenin?
Mumbal dolması veya bumbar dolması, bir koyunun kalın bağırsağının iç harcı ile doldurulmasıyla yapılan bir dolma türüdür. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin çoğu ilinde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı illerinde yapılır. Yaz aylarında tercih edilmez ve daha çok kış aylarında tüketilir.
Mumbar kürt yemeği mi?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şırnak, Gaziantep ve Diyarbakır illerinde meşhur olan bu lezzet, sakatatla hazırlanan yemeklerden biridir. Mumbar, koyunun kalın bağırsağına verilen isimdir; bu yemeği hazırlamak için bağırsağın iyice temizlenip yöresel bir harçla doldurulması gerekir.
Mumbar yemeği nereye ait?
Mumbar dolması genellikle Adana, Diyabakır, Batman, Mardin, Siirt ve Gaziantep gibi bölgelerimizde yapılır ve tüketilir. Bu bölgelerde çeşitli sakatatlar da popülerdir. Karaciğer, böbrek veya baş ve bacak gibi. Mumbar dolması hayvanın bağırsaklarından yapılır.
Mumbar nereli?
Gaziantep’in coğrafi olarak belirlenmiş ürünlerinden biri olan Mumbar Dolması, koyun bağırsağı ve bulgur veya pirinçten hazırlanan bir dolma türüdür. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da popüler olan Mumbar, halk arasında “Bumbar” olarak da adlandırılır.
Kürtçe mumbar ne demek?
XVI. 19. yüzyıl Batı kaynaklarında Kürtçeden ödünç alınan bumbar kelimesi bombar (= bağırsak) olarak kaydedilmiştir. Bimbar biçimi Kürtçede de görülür. Bumbar kelimesi Kürtçeden Türkçeye çevrilmiştir ve genellikle mumbar olarak telaffuz edilir.
Mumbar mı bumbar mı?
Türk Dil Kurumu (TDK) rehberine göre, yanlışlıkla ‘bumbar’ olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı ‘mumbar’dır. Akşam yemeğinde sebzeli mumba pişirmek istiyorum.
Diyarbakır’ın ne yemeği meşhur?
Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Mahlep, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme, Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, ve Elma Hamuru var.
Kürt yemekleri nelerdir?
Pıçık yemeği, Nardanaşı, Vevaklı pilavı, Serbizer, Kibe Mumbar, Tırşık ve Habenisk bunlardan birkaçıdır. Kaburga dolması da bahsetmeye değer. Damak tadı iyi olan Mardin’de her zevke uygun yemek vardır. Kaburga dolması, erişteli bulgur pilavı, havuçlu ve zingilli pilav en iyi yemekler arasındadır.
Mumbar yemek caiz mi?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yenilen hayvanların tenasül organlarını, yumurtalarını, anüsünü, salgı bezlerini, safra keselerini ve mesanelerini yemeyi tasvip etmediği rivayet edilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübra, 10/12 [19700]. ]).
Mumbar dolması kime ait?
Doğu yöresinin yemeklerinden biri olan mumbar dolması; Adana, Batman, Diyarbakır, Siirt ve Gaziantep gibi illerde yapılmaktadır. Mumbar dolması yörelere göre farklı tarif ve şekillerde yapılabilmektedir.
Mumbar yanına ne gider?
Bol sarımsaklı ve dereotlu tzatziki buna çok yakışıyor. Afiyet olsun! 4 Ocak 2020
Mumbarın içine ne konur?
Ciğer ve soğan incecik doğranır. İçine bulgur, salça, fesleğen, baharatlar ve tuz eklenerek iç hazırlanır. Kıvamı yumuşaması için bir bardak suyla içilir ve mumbaraların içine gevşekçe doldurulur. Mumbaraların içlerinin dışarı taşmaması için iki ucu iple bağlanarak kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.
Mumbar hangi kültüre ait?
Ürün tanımı ve özellikleri: Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması, yörede yaygın olarak mumbar olarak bilinen koyun bağırsağından yapılır; kıyma ve genellikle bulgurdan veya isteğe bağlı olarak pirinçten yapılan bir iç harcıyla hazırlanan, Gaziantep iline özgü bir yemektir.
Şırdan hangi yöreye aittir?
Adana’da yaygın olarak tüketilen yemek, Adana’nın yerel yemeği olarak kabul edilir. Dolma şırdan hazırlanırken genellikle kuzu şırdan tercih edilir. Şırdan, Adana’da Adana kebap ve şalgam kadar yaygın olmasına rağmen, Adana dışında pek bilinmeyen bir yemektir.
İşkembe dolması nerenin?
Dolma İşkembeÜlke(ler)TürkiyeOluşturanOsmanlı MutfağıTürEt YemeğiTürDoldurulmuş1 satır daha
Şırdan hangi yöreye aittir?
Adana’da yaygın olarak tüketilen yemek, Adana’nın yerel yemeği olarak kabul edilir. Dolma şırdan hazırlanırken genellikle kuzu şırdan tercih edilir. Şırdan, Adana’da Adana kebap ve şalgam kadar yaygın olmasına rağmen, Adana dışında pek bilinmeyen bir yemektir.
İşkembe dolması nerenin yemeğidir?
Dolma veya zerbudil (zerbedul) bir dolma türüdür. Osmanlı mutfağına ait bir yemektir.
Mumbar nerede yapılır?
Mumbar dolması, hazırlaması oldukça zor ve ustalık gerektiren bir yemektir. Türkiye’nin birçok ilinde, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da, Adana’dan Gaziantep’e kadar en çok sevilen lezzetlerden biridir. Bazı illerde mumbar dolması’na coğrafi işaret de verilmiştir.
Mumbar nedir, şırdan hayvanın neresi?
Benzer tadı olan mumbar ve şırdan, iki lezzetli sakatat türüdür. Şır ve mumbar arasındaki fark, hayvanın birbirine yakın ama farklı kısımlarının olmasıdır. Şırdan, midenin bağırsaklara yakın son kısmı iken, mumbar bağırsakların kendisidir.