Yırtık pırtık ikileme mi?
İkilemelerde p ünsüzüyle başlayan sözcüklerin genellikle anlamsız olduğu ve yalnızca ikilemelerde geçtiği yerlerde geçtiği dikkat çekicidir: Sessiz olmak; Ters Farsça olmak; Tatty; Sersemledim; Süslemek ve güzelleştirmek.
Tek tek ikileme midir?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; teker teker, boşuna, gün be gün, birer birer…
Yorgun argın ikileme midir?
“Perişan”, “parçalanmış”, “tatsız”, “tuzsuz”, “yalvarıyor”, “yaz” ve “yorgun” gibi çarpımlar genellikle iki bağımsız kelimeden oluşur.
Akça pakça ikileme mi?
Türkçedeki “açık yar”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin kelime dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “iyi geri”, “sille tokat”, “sevgi ve okşama”, “kör topal” gibi ikilemeler arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.
Hangi ikilemeler tek başına kullanılamaz?
7 Bazı ikilemelerde (mutlu çocuk, çarpık, bakımsız, seyrek, çöp, düzensiz vb.) kelimelerden biri veya her ikisi tek başına kullanılamaz.
Eğri büğrü nasıl bir ikileme?
Oluşum biçimleri İndirgeme örnekleri Oluşum biçimi: eğri, belirsiz, minik, her türlü belediye İki anlamsız sözcüğün kullanımı, köpüren, köpüren. Vızıldayan, homurdanan, gürleyen. 5 satır daha
Çoluk çocuk ikileme mi?
İkileme, ‘çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olmak’ anlamına gelmektedir. Yüce, ikilemede geçen sözcüklerin Türkçe sözlükte yavru ‘sperm, nesil’ ve meme ‘göğüs çukuru, bağırsak, gerdan’ anlamlarıyla geçtiğini belirtmiş ve ikileme sözcüklerini incelemiştir (1998: 422).
Acı tatlı ikileme mi?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, sözdizimsel bir unsur olarak önemli bir ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı-tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Çepeçevre ikileme mi?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Güzeller güzeli ikileme midir?
İsim cümlecikleri biçimindeki indirgemeler: » suyun suyu, en güzeli…
İster istemez ikileme mi?
“Whether” edatıyla birbirinin yerine kullanılabilirler. Türk tarih metinlerinde, “necessarily” veya “necessarily”nin ikilemesi vardır ve bu, “whether or not” anlamına gelen bir durum zarfı olarak kullanılır.
Apar topar ikileme mi?
“Apar topar” ifadesi Türkçe dil sözlüğünde açıklanan bir çarpma işlemidir. Sözlükte zarf olarak tanımlanan bu ifadenin anlamı “aceleyle ve aceleyle” olarak verilmiştir.
Dedikodu ikileme mi?
İndirgemeler ayrı ayrı yazılmış dil birimleridir. Ancak, bitişik yazım biçimlerine sahip örnekler de vardır: analıkızlı. büyük bey. aniden. kelimenin tam anlamıyla dedikodu.
Ölüm kalım ikileme mi?
Türkçede “bir ölüm-kalım meselesi” ifadesi kaynak metindeki ikileme tam olarak uymaktadır. Ö2) Çeviri metinde anlamsal ve biçimsel eşdeğerlik vardır.
Kıpkızıl ikileme mi?
İkilemeler üzerine ilk sözlük 2007 yılında oluşturulmuştur; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada kelimeler m, p, r, s ve l, a, e harfleriyle oluşturulmuştur (gür, kırmızı, temiz, koyu mavi, tamamen çıplak, yapayalnız…)
İkileme olup olmadığı nasıl anlaşılır?
“Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla, benzer veya zıt anlamlı sözcüklerin, benzer seslerin yan yana kullanılmasıyla ortaya çıkan sözcük kümelerine ikileme denir.” (AKSOY, 1988:50).
İkileme örnekleri nelerdir?
İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, güçlü… Eş anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » akıllı, iyi huylu, gürültülü, güçlü, kılık değiştirmiş… Zıt anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, azar azar, büyük ya da küçük…
Hangi ikilemeler birleşik yazılır?
C. Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler, birleşik sözcük oldukları için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, gelgit, dalgalanma, hoş, yüz ifadesi (olmak), ağ çekmek gerekir…
Delik deşik ikileme mi?
* Bazı ikilemeler, benzer anlamlara sahip kelimeler birleştirilerek oluşturulur: “yalan, sahte, saf, dost canlısı, nazik, delik deşik, doğru, beyaz ve saf, isimsiz, ruh, fikir, zenginlik, bariz açıklama, falan filan, ağır.” “topallayan…”